< terug naar nieuws

Hulp uit onverwachte hoek

15 oktober 2020

Ik, Stefan, woonde nog thuis toen mijn broer plotseling overleed. Thuis kon ik hier niet goed over praten. Mijn vader was veel weg vanwege zijn werk. Mijn moeder was ontroostbaar en dronk haar verdriet weg. Om niet aan mijn broer te hoeven denken, ging ik veel leuke dingen doen. Te veel…

Uit huis

Na het overlijden van mijn broer ging ik op zoek naar een woning voor mijzelf. We kregen steeds vaker ruzie. Om een goede relatie met mijn ouders te houden, was het beter om uit huis te gaan. Ik had al een vaste baan. Daarnaast volgde ik een deeltijdstudie. Dat was bikkelen. Maandelijks moest ik de vaste lasten en het collegegeld betalen.

Afleiding zoeken

Overdag had ik voldoende afleiding. De avonden en de weekenden waren moeilijk. Om niet alleen thuis te hoeven zitten, ging ik met vrienden uit eten, iets drinken en weekendjes weg. De afleiding zorgde ervoor dat ik even geen verdriet had. Ik kon mijn gedachten even stopzetten en alles loslaten. Toen ging het mis…

 

Draad voor Schuldsanering in Hoogezand (Groningen) ondersteunt bij loonbeslag, schulden, hypotheekschuld, maar ook met deurwaarders, en zoeken samen met jou een passende oplossing om uit jouw schulden te komen.

 

Mijn rekeningen kon ik niet meer betalen. Ik gaf meer geld uit dan op mijn bankrekening stond. Dat ging van kwaad tot erger. Tot er brieven van deurwaarders op de mat vielen. Ik raakte in paniek. Wat moest ik doen?

Loonbeslag

Omdat ik geen enkele brief meer openmaakte, had de Belastingdienst contact opgenomen met mijn werkgever. Ze wilden beslag leggen op mijn loon. Deze rekening kon ik nog snel betalen. De maand daarop namen deurwaarders opnieuw contact op. Dit keer had ik geen geld.

Executieverkoop

Het liep helemaal uit de hand. Door alle problemen raakte ik mijn baan kwijt. Met als gevolg dat ik mijn vaste lasten niet meer kon betalen. Geen gas. Geen elektriciteit. Uiteindelijk kreeg ik bericht dat ik uit mijn woning moest. Dat betekende, naast de schulden die ik al had, ook nog een restschuld van de hypotheek.

Eigen schuld

Stiekem hoopte ik dat iemand vermoedde dat ik problemen had. Ik had hulp nodig. Door de bomen zag ik het bos niet meer. Instanties waarvan ik dacht dat ze mij konden helpen, lieten mij aan mijn lot over. Ik wilde het wel uitschreeuwen. Schaamte overheerste. Het was allemaal mijn eigen schuld.

In de bijstand

Ik moest nu wel alles opbiechten aan mijn ouders. Mijn huis was ik kwijt en kon nergens heen. Ik had ze mijn sores graag willen besparen. Ze hadden al genoeg verdriet.

Ondanks dat ik weer thuis mocht wonen, waren mijn problemen nog niet opgelost. Ik vond wel weer werk. Dit was helaas tijdelijk. Ik kwam in de bijstand terecht.

Nieuwe baan

Na een jaar in de bijstand te hebben gezeten, had ik weer een baan gevonden. Ik had mijn nieuwe werkgever niet verteld over mijn problemen. Dat hoefde ook niet. Het duurde niet lang voordat de eerste deurwaarder bij hem op de stoep stond.

Mijn laatste kans…

Achteraf gezien was dit mijn geluk geweest. Mijn werkgever vroeg wat er aan de hand was. Hij gaf mij het telefoonnummer van Draad. Een kennis van hem was door een faillissement in de schulden terechtgekomen. Ook hij kreeg hulp van hen. Ik besefte mij, dat dit mijn laatste kans op hulp zou zijn.

Het gaat nu goed met mij. Bij Draad hebben ze direct hulp aangeboden. Ik ben nog niet waar ik wil zijn. Ik heb wel weer meer plezier in het leven.

Medewerker Snjezana over Stefan

“Met Stefan heb ik een intakegesprek gehad. Na het aanleveren van alle papieren, heb ik het saneringstraject in gang gezet. Hij heeft nu een bewindvoerder, die hem begeleidt. Via zijn werkgever krijgt hij coaching om te leren omgaan met bepaalde situaties. Iedereen verdient een tweede kans. Daarom help ik Stefan graag!”

 

De naam van de persoon is fictief, maar het verhaal is op waarheid gebaseerd.