< terug naar nieuws

Knokken voor een schuldenvrije toekomst

21 juli 2020

Bij ons thuis werd nooit over geld gesproken. Ook niet hoe je met geld om moet gaan. Iets wat ik, Anna, mijn kinderen zeker mee wil geven. Wat had ik graag gewild dat mijn ouders mij dit hadden geleerd…

Achteraf betalen

Ik was vrij jong toen ik besloot uit huis te gaan. Heerlijk doen en laten wat ik wilde. Online bestelde ik het een na het ander. Mijn winkelwagentjes klikte ik vol met kleding en cosmetica. Nooit stelde ik mezelf de vraag of ik het geld had om alles te kopen. Ik betaalde alles achteraf. Hoe makkelijk is dat?

Schuldhulpverlening door Draad voor Schuldsaneringen in Hoogezand (Groningen) om voor mensen en ondernemers met financiële problemen een passende regeling te zorgen om van hun schuldenlast af te komen.

Zonder diploma van school

De studie die ik destijds volgde, vond ik niet leuk. Ik wilde werken. De studieschuld nam ik voor lief. Ik was immers nog jong. Alles zou wel goed komen. Die schuld betaalde ik terug als ik werk had. Dat liep anders. Ik hopte van het ene baantje naar het andere. Soms had ik werk. Soms was ik werkloos. Maar mijn uitgaven aanpassen deed ik niet.

De boodschappentas

Tijdens het huwelijk met inmiddels mijn ex-man bleef ik schulden maken. Mijn ex-man waarschuwde mij niet. Integendeel. Ook hij maakte schulden. Het lukte ons maar niet om uit deze situatie te komen. Als ik een rekening had betaald, viel een nieuwe herinnering op de deurmat. Hopeloos werd ik ervan.

De nieuwe enveloppen ging ongeopend in een boodschappentas. Als ik ze niet zag, kon ik er ook niet aan denken. Wie hield ik nu eigenlijk voor de gek? We hadden hulp nodig. Maar de schaamte zat heel diep. De torenhoge schuld hadden we zelf veroorzaakt. Met lood in mijn schoenen had ik uiteindelijk beschermingsbewind aangevraagd. Een moeilijk besluit, maar wel de juiste!

Scheiding

Nadat we hulp hadden ingeschakeld, waren er geen nieuwe schulden bijgekomen. Daarmee hadden we ons probleem niet opgelost. De oude schulden waren nog niet afbetaald. We leefden van een bijstandsuitkering en de kinderbijslag. Mijn ex-man en ik werkten met behoud van onze uitkering. Maar van dat geld konden we niets aflossen.

De zorgen werden pas echt groot toen de schuldeisers voor de deur stonden. Mijn hart bonsde in mijn keel als de deurbel ging. We durfden niet open te doen. Regelmatig zagen we een onbekende auto door de straat rijden. Het huis kwamen we nog nauwelijks uit. De gordijnen lieten we dicht. De telefoon namen we niet meer op.

De hele situatie had een enorme impact op ons huwelijk. Er was constant ruzie. Na lang praten besloten we er een punt achter te zetten.

Schuldhulpverlening door Draad voor Schuldsaneringen in Hoogezand (Groningen) om mensen en ondernemers met financiële problemen door onder andere de coronacrisis te ondersteunen bij het realiseren van een oplossing voor het oplossen van de schuldenlast

Schuldenvrije toekomst

Ik kreeg de mogelijkheid om weer te studeren. Die pakte ik direct aan. Het was niet makkelijk. Ik hield vol. Ik had een doel.

Mijn diploma heb ik inmiddels behaald. Ook heb ik een baan. Ik ben nu verzekerd van een stabiel inkomen. De schulden heb ik nog niet afbetaald. Daarom heb ik contact opgenomen met Draad. Zij helpen mij naar een schuldenvrije toekomst. Alleen lukt mij dat niet. Met een boodschappentas vol enveloppen zat ik bij mijn eerste gesprek. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt.

Medewerker Snjezana over Anna

“Anna heeft zelf contact met ons opgenomen. Een dapper besluit. Ik help haar graag. Hiervoor start ik een saneringstraject. Tijdens dit traject breng ik de schulden uit het verleden op orde. Indien nodig breng ik Anna in contact met andere instanties. Op deze manier zorgen we ervoor dat zij met een schone lei een schuldenvrije toekomst tegemoet kan. Iedereen verdient een tweede kans!”
Schuldhulpverlening voor werknemers en ondernemers in de schuldsanering worden ondersteunt door Draad voor Schuldsaneringen in Hoogezand (Groningen) door voor hen een passende oplossing te vinden voor hun schuldenlast.

 

De naam van de persoon is fictief, maar het verhaal is op waarheid gebaseerd.